Μια από τις σημαντικότερες στιγμές
Μαρκογιαννάκης Γιώργος Γάζι 29-7-21
Τέως Δήμαρχος Γαζίου.
Δήμων έργα…
Μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην πορεία ενός αιρετού στην αυτοδιοίκηση, είναι η στιγμή που κατά τη διάρκεια της θητείας του, θα παραδοθεί προς χρήση, ένα μεγάλο έργο στην περιοχή του.
Τότε, αναδεικνύεται και το μεγαλείο (αν υπάρχει) τούκατά περίπτωση Δημοτικού άρχοντα, ο οποίος οφείλει, να ερευνήσει την ιστορική διαδρομή του έργου και να αναφερθεί αναλυτικά σε όλους όσοι δούλεψαν και αγωνίστηκαν για την υλοποίησή του.
Όμως :
H υλοποίηση ενός μεγάλου έργου, είναι μια πολύχρονη διαδικασία, που χρειάζεται σχεδιασμό, προσεκτικούς χειρισμούς, υπομονή αλλά και επιμονή.
Για να γίνει ένα έργο, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ο οραματικός σχεδιασμός του, ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης, η εξεύρεση της χρηματοδότησης, ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάθεσή και στη συνέχεια η κατασκευή του.
Εκτός από το Δήμο και άλλοι κρατικοί φορείς - λόγω αρμοδιότητας- υλοποιούν διάφορα έργα στην περιφέρεια του κάθε Δήμου.
Δύο είναι τα σημαντικότερα προβλήματα, στην πορεία υλοποίησης ενός μεγάλου έργου.
Είναι όμως οι βασικοί παράγοντες, προκειμένου να γίνει ένα έργο, που απαιτούν ξεκάθαρες και τεκμηριωμένες πολιτικές αποφάσεις.
Τα έργα που γίνονται στους Δήμους, χρηματοδοτούνται, από Δημοτικά έσοδα, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από διάφορα Ευρωπαικά και Περιφερειακά προγράμματα, τα τομεακά ανά Υπουργείο, καθώς και τα λεγόμενα ΣΔΙΤ (1).
Για να ενταχθεί ένα έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη- «ώριμη » -μελέτη.
Όλοι έχομε ακούσει τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη να ζητάει «ώριμες» μελέτες για έργα,προκειμένου να ενταχθούν στον Περιφερειακό σχεδιασμό.
Προκειμένου να κατανοήσουν οι αναγνώστες την αναγκαιότητα αλλά και τις πολύχρονες διαδικασίες για να γίνει ένα έργο, καταθέτω την εμπειρία μου ως τ. Δήμαρχος Γαζίου.
Ως Δημοτική Αρχή Γαζίου, προκειμένου να γίνουν τα μεγάλα έργα που σχεδιάσαμε και που είχε-τότε-ανάγκη ο τόπος μας, εκτός από τα έργα και τις «ώριμες» μελέτες που έγιναν με χρηματοδότηση από έσοδά του Δήμου μας, βοηθήσαμε τα αρμόδια Υπουργεία καθώς και την Περιφέρεια Κρήτης, με τις παρακάτω ενέργειές μας.
Αναθέσαμε και πληρώσαμε την μελέτη για την κατασκευή του κόμβου Παλαιοκάστρου, διότι, δεν ήταν στις προτεραιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ η μελέτη αυτή.
«Τρέξαμε» τη μελέτη χέρι-χέρι στις υπηρεσίες των υπουργείων, για τις σχετικές εγκρίσεις της μελέτης γιατο έργο του λιμανιού στην Παντάνασσα, προκειμένου να ενταχθεί το 2000 και «την τελευταία στιγμή» στο πρόγραμμα «αλιείας», με χρήματα από τις «ουρές» (2) του 2ουΚΠΣ .Το λιμάνι της Παντάνασσας ήταν το τελευταίο έργο του 2ου Κοιν. Πλαισίου Στήριξης.
Αγοράσαμε ακίνητο στη θέση «Φραχτός» του Γαζίου, (τμήμα του είναι σήμερα μάντρα του Δήμου) προκειμένου να γίνει η διάνοιξη του δρόμου και στη συνέχεια από την Περιφέρεια Κρήτης η λεωφόρος από τον κόμβο Γαζίου προς την Αμμουδάρα.
Απαλλοτριώσαμε δεκάδες ακίνητα, προκειμένου να γίνει η διάνοιξη του δρόμου Πολύδροσο-Αμμουδάρα, με τα αντίστοιχα χρηματοδοτούμενα έργα υποδομής.
Αγοράσαμε όλα τα ακίνητα στα οποία θα γινόταν οιβιολογικοί καθαρισμοί, στα Καλέσσα, στο Καβροχώρι,στη Ρογδιά στην Αγία Πελαγία και το Φόδελε, προκειμένου να «ωριμάσουν» οι σχετικές μελέτες και να ενταχθούν τα έργα αυτά σε διάφορα Τομεακά και Περιφερειακά προγράμματα χρηματοδότησης.
Απαλλοτριώσαμε δύο ακίνητα στον δρόμο της Αμμουδάρας, στα οποία έγιναν με βάση τη μελέτη (με χρηματοδοτούμενα προγράμματα) τα αντλιοστάσια της αποχέτευσης Γαζίου.
Εντάξαμε το 2002 στα Ολυμπιακά έργα, την κατασκευή των κόμβων Αγίας Πελαγίας.Γιαανεξήγητους λόγους δεν έγιναν τότε. Βέβαια οι κόμβοιέγιναν πρόσφατα, αλλά με αρκετά χρόνια καθυστέρηση και με τις γνωστές συνέπιες…
Με βάσει όλα αυτά τα δεδομένα :
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι, για να γίνει ένα έργο,«θέλει δουλειά πολλή».
Είναι επίσης βέβαιο ότι, ο κάθε δημοτικός άρχονταςγράφει την δική του ιστορία.
Για να έχει όμως μια καλή παρουσία στα δημοτικά πράγματα του τόπου του, θα πρέπει :
Να ακούει, να αξιολογεί να σχεδιάζει να προγραμματίζει και να υλοποιεί.
Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην αυτοδιοίκηση, καθώς και με το ταμείο ανάκαμψης αλλά και τα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν, αποτελούν ένα, «πεδίο δόξης λαμπρόν»
Γιώργος Μαρκογιαννάκης.
1. ΣΔΙΤ=σύμπραξη δημοσίου με ιδιώτες.
2. ουρές= χρήματα που έμειναν αδιάθετα (ή από εκπτώσεις άλλων έργων) από το Β’ ΚΠΣ.
Γιώργος Μαρκογιαννάκης.